Klimmers
Disciplines
Dagen spektakel
Vrijwilligers
5 disciplines + 1
Het Belgisch kampioenschap boomklimmen voor boomverzorgers (M/V) is een wedstrijd die twee dagen duurt.
Op de eerste dag, tijdens de pre-selecties, moeten de 64 deelnemers elk 5 proeven afleggen. Die pre-selecties volgen een rotatiesysteem, waardoor bezoekers op elk moment de kans krijgen om ieder van die proeven op elk willekeurig moment te volgen.
Supporters kunnen ook hun favoriete deelnemer gedurende de ganse dag volgen.
De 5 proeven zijn simulaties van de dagelijkse praktijk van onze boomverzorgers. Speedclimb, workclimb, rescue, throwline en ascent event, voor wie niet vertrouwd is met het beroep zijn het onbegrijpelijke namen.
Maar wie de eerste keer ziet hoe onze boomklimmers hun beste beentje voorzetten en als een stel volleerde slingerapen door de toppen van de bomen scheren, zal snel begrijpen dat boomverzorgers uit het allerbeste hout gesneden zijn.
Wie verwacht om alleen maar stoere klimmers met ruige baarden te zien, is er aan voor de moeite. De dames die meedoen klimmen met klasse en elegantie. En we verwachten ook een aanzienlijke delegatie aan deelnemers uit verre en minder verre buitenlanden.
De vijf besten, die het hoogste puntentotaal behaalden, gaan op zondag de ultieme uitdaging aan in de masters. Wie op zaterdag dacht alles al gezien te hebben, zal bij de masters op zondag beseffen dat zelfs Tarzan maar een verdomde amateur was.
DON’T TRY THIS AT HOME
Speedclimb
In looppas de boom in.
Aan de stam van de boom en aan de grootste takken worden houtblokken vastgemaakt, waardoor er een parcours gevormd wordt.
De kandidaten klimmen langs de blokken zo snel mogelijk tot in de top van de boom. Wie het snelst de bel doet luiden, heeft gewonnen.
Workclimb
Snel en efficiënt doorheen de boomkruin bewegen. Deze oefening is een simulatie van het werk in de boomkruin.
De kandidaat vertrekt van in de top van de boom en moet dan zo snel en efficiënt mogelijk een aantal punten bereiken. Helemaal aan het uiteinde van de takken! Voor wie dat te makkelijk vindt, is er een tak voorzien met een buzzer, die afgaat wanneer de tak te ver doorbuigt.
Hoewel, tak? Takje zal je bedoelen.
Throwline
Klimmen is een ding, dat touw in de boom krijgen is wat anders.
Bij deze uitdaging moeten de kandidaten met de hulp van een werpzakje een dun touw in de boom gooien, om zo hun klimlijn omhoog te trekken.
Daarvoor worden een aantal oksels in de boom aangeduid waarover ze moeten gooien. Hoe hoger het touw en hoe sneller alles klaar staat om te beginnen klimmen, hoe meer punten.
En het is echt hoog!
Rescue
Als de nood het hoogst is.
Boomverzorgers moeten snel en efficiënt kunnen ingrijpen wanneer er iets fout gaat boven in de boom.
Bij deze proef moeten ze bewijzen dat ze in staat zijn om heel snel en heel efficiënt een gekwetste collega naar beneden te halen.
Omdat boomverzorgers uiterst zelden een redding in de praktijk moeten uitoefenen, kunnen ze daar alleen ervaring in opdoen tijdens trainingen en wedstrijden.
Tijd is ontzettend belangrijk in deze opzet, want wie niet tijdig geholpen wordt…
Ascent
Als een pijl de boom in.
Boomverzorgers moeten niet alleen in de boom kunnen werken, ze moeten ook snel en efficiënt in die boom geraken.
Bij vroegere edities klommen alle klimmers op dezelfde manier recht omhoog (de “footlock”) tot aan een bel op 15,00 m. Een beetje zoals we vroeger allemaal geleerd hebben in de turnles.
Omdat er in de praktijk tegenwoordig meerdere technieken gebruikt worden, is deze oefening helemaal herwerkt.
Kandidaten kiezen nu zelf hun klimtechniek hoe ze naar boven gaan. Dat maakt het allemaal net iets meer spectaculair dan het al was.
De hoogte tot aan de bel wordt nu meer in functie van de kruinarchitectuur gekozen, en dient volgens de internationaal geldende regels op minimaal 12,00 m hoog te hangen.
Masters Climb
Alleen voor de allerbesten
Op zondag nemen de vijf deelnemers van de mannen en de drie beste vrouwen, die in de pre-selecties het beste resultaat hebben neergezet het tegen mekaar op in de master challenge.
In een boom, maar dan een echte, hele grote, reuzenboom, worden bellen gehangen.
De kandidaten krijgen een half uur de tijd om de boom te bekijken een route uit te stippelen, hun touw te installeren en naar alle bellen te klimmen. Klinkt dat onmogelijk? Niet als je de wetten van de zwaartekracht weet te tarten.
De kandidaten zweven van de ene kant van de boom naar de andere kant, of ze rennen aan hoog tempo over de takken. En dat gebeurt dan nog eens allemaal volgens de meest strenge veiligheidsvoorschriften. Niet voor beginnelingen dus.
Programma
Zaterdag 1 juni
- 8u – 18u pre-selectie wedstrijd
- vanaf 10u is de bar open
- vanaf 10u30 broodjes en snacks verkrijgbaar
- 19u BBQ (vooraf in te schrijven)
- aankondiging van de Master Klimmers op zondag
- 21u feest – live muziek “DUST”
Zondag 2 juni
- 9u – 15u30 Master event
- vanaf 10u is de bar open
- vanaf 10u30 broodjes en snacks verkrijgbaar
- 16u Ascent head-to-head race
- 17u – 18u prijsuitreiking met bekendmaking winnaars
Catering
Bar
De bar zal elke dag open zijn vanaf 10u. Er zullen allerhande frisdranken en alcoholische dranken te verkrijgen zijn, eveneens water, koffie en thee …
Snacks
Vanaf 10u30 zullen er de hele dag allerhande snack en broodjes te verkrijgen zijn.
Inschrijven BBQ
Zaterdagavond 1 juni 2024, per inschrijving kan uzelf + 3 extra personen invullen.
Parkeren
Fietsen: voor de fietsers is er een aparte fietsparking voorzien.
Wagens: voor wie met de wagen komt is er parkeergelegenheid in de ruime buurt .
Locatie
Ingang via Legeweg – tegenover woning “Legeweg 276” – 8200 Brugge, Sint-Andries
De Prange Weidedreef
8200 Brugge